Wkunl

Hoe maak je een IP-adres toe te wijzen op een linux computer

Linux is de gratis, open-source alternatief voor Microsoft Windows en Mac OS X. Het besturingssysteem zelf kan volledig worden gekapt om een ​​rauwe tekst console, of het kan een desktop-omgeving, zoals Gnome of KDE te gebruiken. Deze gids zal u uitleggen hoe u een IP-adres op een Linux-systeem toe te wijzen door het gebruik van een tekst console. Deze handleiding wordt ervan uitgegaan dat u weet een klein beetje over Linux, en je weet hoe netwerken, IP-adressen en DNS-servers werken.

Stappen

Hoe maak je een IP-adres toe te wijzen op een linux computer. Als u nog niet bent aangemeld als 'root' (de Linux tegenhanger van de 'administrator'), opent een console programma en typ 'su' (zonder citaat) en druk op enter.
Hoe maak je een IP-adres toe te wijzen op een linux computer. Als u nog niet bent aangemeld als 'root' (de Linux tegenhanger van de 'administrator'), opent een console programma en typ 'su' (zonder citaat) en druk op enter.

Schakelen om wortel

  1. 1
    Als u nog niet bent aangemeld als 'root' (de Linux tegenhanger van de 'administrator'), opent een console programma en typ 'su' (zonder citaat) en druk op enter.
  2. 2
    Opmerking: * Ubuntu Linux distributies hebben meestal het root-wachtwoord hetzelfde als het account gemaakt wanneer het besturingssysteem is geïnstalleerd.
  3. 3
    Voer je root wachtwoord in als hierom wordt gevraagd en druk op enter.

Debian / ubuntu / kubuntu

  1. 1
    Maak een backup van je / etc / network / interfaces bestand door in de console het volgende te typen: "cp / etc / network / interfaces / etc / network / interfaces.backup '
  2. 2
    Type 'vi / etc / network / interfaces' en druk op enter. Druk op 'i' om in insert-modus (editing).
  3. 3
    Scroll naar beneden tot u uw netwerkinterfacekaart vinden in het bestand (meestal genoemd eth0 voor een Ethernet-verbinding, of wlan0 of wifi0 voor een wifi-verbinding).
  4. 4
    Verandering 'iface eth0 inet dhcp' naar 'IFACE eth0 inet static'
  5. 5
    Voeg de volgende regels, vervanging van de IP-adres nummers met uw gewenste configuratie:
    adres 192.168.0.10
    netmask 255.255.255.0
    netwerk 192.168.0.0
    uitzending 192.168.0.255
    gateway 192.168.0.1
    dns-nameservers 216.10.119.241
  6. 6
    Opslaan en sluiten van het dossier door te drukken op escape (tot vi commando modus te gaan), dan ": wq" en Enter
  7. 7
    Type 'ifdown eth0' en druk op enter.
  8. 8
    Type 'ifup eth0' en druk op enter.

Rode hoed of slackware

  1. 1
    De eenvoudigste methode in de rode hoed of Slackware is om te typen 'netconfig' in een console als de root gebruiker. Een tekst-gebaseerde menu leidt u door de configuratie-instellingen.
  2. 2
    Gebruik het tabblad naar de verschillende velden. Gebruik de spatiebalk om vinkje of cheque checkboxes.
  3. 3
    Als u hebt ingevoerd de gewenste instellingen, drukt u op OK.
  4. 4
    Te maken deze instellingen van kracht, het type 'service network restart' in de console en druk op enter (deze stap is niet nodig onder slackware, waar de wijzigingen zijn onmiddellijk zichtbaar).

Opmerking: Er zijn tal van distributies gebaseerd op Red Hat Linux (Fedora Core, CentOS, White Box, et cetera), velen van hen zijn waarschijnlijk een van dezelfde methode gebruik maken.

Elke Linux systeem met kernel versie 2.4 of nieuwer

Deze werkwijze is iets moeilijker, het gaat in het bedieningspaneel, maar het moet werken op alle moderne Linux distributies. Het instrument dat wordt gebruikt is "ip" genoemd en is meestal gelegen in de "/ sbin /" directory.

  1. 1
    Eerst moet u de naam van de netwerkinterface te gebruiken bepalen. Voor een lijst van alle netwerkinterfaces beschikbaar run "/ sbin / ip link". Dit moet een lijst met namen van interfaces, mac-adressen en andere informatie af te drukken.
  2. 2
    "/ Sbin / ip addr add 192.168.0.10/24 dev [interface_naam]": naast u het IP-adres in met behulp van de "addr" subopdracht, als deze toe te wijzen.
  3. 3
    De standaardgateway wordt toegevoegd met de "route" subopdracht, zoals deze: "/ sbin / ip route add default via [GATEWAY_ADDRESS]".
  4. 4
    Het laatste wat brengt de interface met de "link" subopdracht: "/ sbin / ip koppeling set [interface_naam] omhoog".

Ervan uitgaande dat alle opgegeven gegevens correct was, moet het netwerk up and running. Helaas zijn al deze instellingen gaan verloren na een systeem herstart, dus als je wilt om ze te herstellen na het opstarten, voegt u alle bovenstaande console commando's naar "/ etc / rc.local" - een shell script dat wordt uitgevoerd wanneer het systeem wordt geïnitialiseerd.

Dynamisch IP-adres (DHCP)

Dynamische adressen worden automatisch verkregen en meestal geen aandacht van de gebruiker vereisen. Er zijn echter een aantal specifieke gevallen:

  1. 1
    Als het netwerk niet beschikbaar is alle tijd is geweest terwijl het systeem was beginnen, kan de internetverbinding blijven uitgeschakeld, zelfs na de vaststelling van de problemen met het netwerk. Om het direct te doen herleven, draaien dhclient als root. Dit zal het dynamische adres in te stellen.
  2. 2
    De vroegere situatie kan gebeuren als het netwerk wordt geopend door afzonderlijke hardware die begint op hetzelfde moment als het apparaat. In sommige gevallen Linux start sneller op dan de netwerkrouter en vindt geen netwerk bij het opstarten. Zoek dhclient.conf (bijvoorbeeld / etc/dhcp3/dhclient.cof voor Debian) en voeg / corrigeren de lijn reboot nn;, waarbij nn de vertraging waarvoor het systeem moet wachten na het opstarten, voor de router te starten.

Tips

  • De / etc / resolv.conf bestand moet mogelijk worden uitgegeven als u toegang wilt systemen met domeinnaam, maar niet op IP-adres. Gebruik dezelfde methode als de / etc / network / interfaces bestand. Vergeet niet om een ​​back-up van de originele kopie!
  • De 'sudo' commando (kort voor superuser do) laat tijdelijke root (systeembeheerder) voorrechten en de voorkeur om 'zo' in veel gevallen. Lees de sudo man pagina en blij zijn u deed.

Waarschuwingen

  • Niet proberen, tenzij je weet hoe netwerken, IP-adressen en DNS-servers werken.
  • Blijf niet ingelogd als root. Het is veiliger om in te loggen als een andere gebruiker, gebruikt u de 'su' (switch user) commando in de console, en schakel terug als je klaar bent. Root-toegang kan iedereen met toegang tot het aan alles om je systeem te doen.
  • Vergeet niet om back-ups te maken. Als u dit niet doet, kan je niet in staat om vorige instellingen te herstellen maken.