Wkunl

Hoe te overklokken van een pc

Overklokken, voor sommigen, te mooi lijkt om waar te zijn, maar het is heel goed mogelijk (en soms leuk) te doen. Echter, kan overklokken zijn gevolgen hebben. Bij verkeerd gedaan, kan schade resulteren in uw systeem, en in het ergste geval, een compleet systeem falen. Deze gids zal volledig richten op pc's, al is het mogelijk om te doen op Macs ook. Ook als je absoluut geen idee van het overklokken fundamenten, wordt voorgesteld dat u de sectie tips te lezen.

Stappen

Hoe te overklokken van een pc. Weet de precieze definitie van overklokken en weet wat je doet.
Hoe te overklokken van een pc. Weet de precieze definitie van overklokken en weet wat je doet.
 1. 1
  Weet de precieze definitie van overklokken en weet wat je doet. "Overklokken is het proces van het forceren van een component computer om te draaien met een hogere kloksnelheid (de fundamentele tarief cycli per seconde, gemeten in hertz, waarbij een computer uitvoert zijn meest elementaire bewerkingen zoals het toevoegen van twee getallen of overbrengen van een van de een processor registers) dan ontworpen of door de fabrikant wordt aangewezen. "
 2. 2
  Begrijpen dat niet alle computers kunnen worden overgeklokt. Voor een, laptops zijn vrij veel uit den boze (sommige zijn oververhitting voorradig snelheid). Ook zal een OEM (original equipment manufacturer) computer, zoals een Dell, HP of E-machine, moeilijker zijn te overklokken, zodat uw beste inzet voor overklokken is te kopen of bouwen van een aangepast systeem, maar houd in gedachten dat sommige moederborden kunnen niet worden gebruikt om te overklokken. Nu laten we beginnen.
 3. 3
  Verander de BIOS-instellingen. Overklokken is best gedaan in de BIOS van de computer (Basic Input / Output System of Binary Integrated Operating System). Er zijn ook een aantal moederborden die u laten doen een fundamentele toename van de macht door het instellen van een jumper, maar dit is gevaarlijk en je hebt geen echte stabiliteit controle. Er zijn een aantal software programma's beschikbaar die u toelaten om overklokken binnen het besturingssysteem, maar de beste resultaten worden bereikt door het wijzigen van BIOS-instellingen.
  • Meestal kun je in je BIOS door op DEL (sommige systemen kan F2, F10 of Ctrl-Enter gebruiken) zodra uw computer begint de POST (Power On Self Test - wanneer het toont het RAM-geheugen, processor snelheid, enz. ). Hier kunt u verander je FSB (front side bus), geheugen timings, en je CPU multiplier (ook wel aangeduid als CPU Clock Ratio).
 4. 4
  Duidelijk uw cmos, indien nodig. Soms kan een overclock kan instabiel worden. Als dit gebeurt, of de computer niet opstart, moet u de BIOS resetten naar default en opnieuw beginnen.
  • Dit wordt gedaan door het wissen van de CMOS (een klein stukje van het geheugen op het moederbord waarop uw BIOS-configuratie opslaat, en wordt aangedreven door een kleine batterij). Sommige nieuwere moederborden zullen gebruikersinstellingen bypass in het CMOS als de computer uitvalt POST (vaak veroorzaakt door een defecte overclock).
  • Echter, de meeste moederborden vereisen een handleiding duidelijk. Dit kan op twee manieren gebeuren, afhankelijk van uw moederbord.
   • De eerste manier is door het veranderen van de positie van de jumper duidelijke CMOS op het moederbord, een paar minuten wachten, dan is de herpositionering van de jumper op zijn oorspronkelijke plaats. Sommige moederborden hebben een twee-pins jumper cmos clear. In dat geval sluit u de twee pennen met iets metallic, wacht een minuut of twee en ontkoppel ze.
   • De tweede manier, als je moederbord niet deze jumper hebben, bestaat uit het loskoppelen van de computer, de kleine CMOS batterij te verwijderen, vervolgens op de power-knop (je condensatoren ontladen), en wacht een paar minuten. Dan moet je de batterij en sluit uw computer monteer. Zodra uw CMOS wordt gewist, alle BIOS-instellingen zijn gereset naar de standaardinstellingen en moet je het overklok proces helemaal opnieuw te beginnen. Just so you know, deze stap is alleen nodig als je overclock instabiel.
 5. 5
  Controleer of uw processor multiplier vergrendeld of ontgrendeld. Het eerste ding om te weten wanneer u het proces van overklokken beginnen, is de vraag of je processor is multiplier vergrendeld of ontgrendeld.
  • Om te controleren of je CPU is vergrendeld, verlaag je multiplier via de BIOS een stap, bijvoorbeeld 11-10,5. Op te slaan en uw BIOS en de computer wordt opnieuw opgestart. Als uw computer opnieuw en berichten toont de nieuwe CPU-snelheid, betekent dit dat uw CPU is ontgrendeld. Echter, als uw computer niet te plaatsen (scherm blijft zwart) of geen CPU-snelheid verandering aanwezig is, betekent dit dat uw multiplier is vergrendeld.
 6. 6
  Beheer uw multiplier unlocked processor. Meestal, uw maximale overclock is beperkt door uw geheugen of RAM. Een goed uitgangspunt is om de top geheugenbus snelheid waarmee je geheugen kan verwerken, terwijl het houden van het synchroon met de FSB vinden. Om dit te controleren, verlaag je CPU multiplier enkele stappen (11-9, bijvoorbeeld) en het verhogen van uw FSB een paar inkepingen (bijvoorbeeld: 200 MHz tot 205 MHz). Na deze, op te slaan en het BIOS.
  • Er zijn een paar manieren om te testen op stabiliteit. Als je het in Windows, dat is een goed begin. U kunt proberen het runnen van een paar CPU / RAM intensieve programma's om deze componenten te benadrukken. Enkele goede voorbeelden zijn SiSoft Sandra, Prime95, Orthos, 3DMark 2006 en Folding @ Home.
  • U kunt ook kiezen voor een programma buiten Windows, zoals Memtest draaien. Plaats een kopie van Memtest op een bootable floppy, dan plaatst u de schijf nadat u de BIOS hebt afgesloten. Blijf uw FSB verhogen tot Memtest begint fouten melden. Wanneer dit gebeurt, kunt u proberen om het aan je geheugen geleverde spanning te verhogen. Doe mee dat steeds meer spanningen kunnen de levensduur van uw geheugen te korten.
  • Een andere optie is om de timings los op de geheugenkaart (meer over dit een beetje later). De vorige FSB instelling voordat de fout zal je max FSB. Uw max FSB zal volledig afhangen van wat geheugen dat u hebt geïnstalleerd. Kwaliteit, zal naam-merk geheugen het beste werken voor overklokken. Nu dat je weet dat je max FSB, zult u erachter te komen uw max multiplier. Het houden van uw FSB @ voorraad, je multiplier een stap te verhogen op een moment. Elke keer dat u opnieuw op te starten, controleren op stabiliteit van het systeem.
   • Zoals hierboven vermeld, een goede manier om dit te doen is door het uitvoeren van Prime95. Als het niet plaatsen (herlees de paragraaf over het wissen van de CMOS), of Prime 95 mislukt, kunt u proberen om de core voltage te verhogen een beetje. Verhogen wel of niet verhogen stabiliteit. Aan de andere kant zal de temperatuur worden verhoogd. Als je gaat om de core voltage te verhogen, moet u een oogje houden op de temperatuur, in ieder geval voor een paar minuten. Merk ook op dat de toenemende spanningen kunnen de levensduur van je CPU verkorten, en niet te vergeten uw garantie ongeldig.
   • Wanneer uw computer is niet meer stabiel op een bepaalde multiplier instelling, verlaag je multiplier een stap en neem dat als je max multiplier. Nu dat u uw maximale FSB snelheid en je max multiplier, kunt u rond te spelen en te bepalen wat de beste instellingen voor uw systeem. Let wel dat het hebben van een hogere FSB overklokken in tegenstelling tot een hogere multiplier zal een grotere impact op de algehele systeemprestaties te hebben.
 7. 7
  Manage uw multiplier vergrendeld processor. Het hebben van een multiplier vergrendeld processor betekent dat u alleen kunt overklokken door het verhogen van de Front Side Bus. We zullen gewoon volgen dezelfde strategie als die welke in het begin van de unlocked processors stap.
  • Kortom, verhogen de FSB in kleine stappen, en na elk bericht, controleer het systeem voor de stabiliteit (Prime95 of Memtest). Ook niet vergeten dat het verhogen van uw CPU of RAM voltage je meer stabiliteit te kunnen geven. Wanneer u uw peak FSB (waarschijnlijk vanwege je geheugen) te bereiken, kunt u proberen om een ​​beetje verder te komen door het ontspannen van je geheugen timings.
 8. 8
  Krijg je systeem stabiel. Nu dat je een eerste overclock, of het nu met een vergrendeld of ontgrendeld processor, moet u het systeem te tweaken om het absoluut stabiel te krijgen. Dit betekent dat je de variabelen (Multiplier, FSB, voltages, geheugen timings) veranderen totdat het systeem is zeer solide. Dit is voornamelijk een trial and error proces en neemt het grootste deel van de tijd tijdens het overklokken van een systeem. Hier zijn enkele gedachten:
  • Uw systeem zal beginnen raar als je moederbord geen PCI / AGP slot hebben. Het hebben van een PCI / AGP slot zal de frequentie van uw PCI en AGP-bus te houden op 33 en 66 MHz respectvol, zelfs als u verhogen uw FSB. Zonder deze sluis, worden de PCI en AGP-bus snelheden verhoogd met de FSB en kwam uiteindelijk tot een punt waar ze niet meer kunnen functioneren. Sommige moederborden hebben dit slot en sommige niet. Controleer uw moederbord / BIOS voor een dergelijke optie.
  • Vergeet niet dat het verhogen van uw spanning zal bijna altijd je systeem stabieler te maken. Maar als omhoogschieten eerder gezegd, je temperatuur zal en de levensduur van de componenten 'kunnen worden afgenomen. Daarom is het doel is om de laagste spanning instellingen waarbij uw systeem stabiel vinden. Het verlagen van uw FSB een paar inkepingen kan ook zorgen voor een stabiele overclock. Tuurlijk, mag u niet wilt dat uw max verlagen overklokken, maar het verlagen van uw FSB 1-2 MHz kan het verschil tussen een stabiel systeem en een BSOD na 25 minuten van gaming betekenen.
  • Soms kan een zeer hoge temperatuur instabiliteit veroorzaken ook, dus zorg ervoor dat je processor te houden op een fatsoenlijke temperatuur. Een van de ultieme stresstest is Prime 95. Als u denkt dat uw systeem stabiel is, voert u de mix marteling test voor 12 uur en kijk of er fouten optreden. Als je dat niet, dan moet worden ingesteld. Als er fouten aanwezig zijn, ga terug naar de tekentafel. Verlaag uw FSB, het verhogen van uw spanning, ontspan je geheugen timings, enz.
 9. 9
  Test uw nutsbedrijven. Deze hulpprogramma's zijn ontworpen om uw geheugen aan de tand. Als u een defecte module of een instabiele overclock hebt, zullen deze programma's te vinden. Ofwel kan men op een diskette worden geladen en gebruikt om de computer op te starten vanaf. Ze kunnen ook een real life-saver bij het testen van de grenzen van je hardware. Bespaar je dan de kans op beschadiging van een harde schijf file systeem, erachter te komen wat werkt met deze eerste.
  • Te gebruiken, simpel gezegd het programma op een diskette en start de computer op. Het hulpprogramma wordt automatisch geladen en begint het uitvoeren van de testen. Misschien vindt u dat een CPU overclock die ofwel Memtest of WMD loopt met succes zonder fouten niet volledig stabiel kan zijn in Windows. In deze gevallen wordt gewoonlijk een lichte toename CPU voltage meestal het probleem oplossen.
  • CPU-Z is waarschijnlijk de meest populaire programma te controleren en weergeven van uw systeem overklokken. Met de nieuwste versie er is zelfs een manier om te dienen uw overklokken online voor verificatie en om een ​​vergelijking koppeling, vergelijkbaar met veel grafische benchmarking programma's te krijgen.
  • WCPUID is een soortgelijk programma, maar het niet is bijgewerkt in de tijd, en kunnen niet herkennen van de nieuwste processors en chipsets. Ook hieronder zijn een paar Windows-programma's die u kunnen helpen controleren heb je een stabiele overclock voordat je daadwerkelijk begint met uw computer voor andere taken. In stap 6 werd vermeld dat Folding @ Home kan worden gebruikt om de stabiliteit te testen, echter een mislukking vaak resulteert in het verliezen van de werkeenheid, dat is waarom de meeste mensen niet graag naar F @ H te gebruiken voor dit doel.
 10. 10
  Controleer je geheugen timings. Geheugen timings of latency verwijst naar hoe snel het systeem gegevens kan krijgen in en uit het RAM-geheugen. Dit is anders geheugen snelheid of de frequentie die het geheugen draait op ten opzichte van de processor en systeembus.
  • Denken in termen van een massa-systeem voor douanevervoer. Het geheugen snelheid is de snelheid waarmee de Metro trein verhuist van station naar station. De latency meet hoe snel de mensen in en uit kan bewegen de trein bij iedere halte. Over het algemeen, hoe lager het geheugen timing waarde, hoe minder latency is en hoe sneller het geheugen reageert.
  • De meeste BIOS worden standaard geconfigureerd om automatisch detecteren timings van de geheugenmodule door SPD of Serial Presence Detect, maar veel hebben de mogelijkheid om dit te veranderen naar handmatig, zodat de gebruiker de instellingen afzonderlijk kunt aanpassen. SPD waarden worden geprogrammeerd in het geheugen van de fabrikant, en worden meestal op een label op de zijkant van de module. Timings worden meestal in deze volgorde genoemd, samen met een aantal beschikbare instellingen in de BIOS.
  • CAS wordt soms aangeduid als CL of cycluslengte. Sommige moederborden hebben een optie zo laag als 1.5 voor deze instelling. Maar het effect van CAS op het geheugen latency is veel minder dan tRCD, TRP of CMD.
  • CMD of Command Rate heeft de meeste invloed op de prestaties van het geheugen. Niet alle geheugen-en / of moederborden zijn in staat van het runnen van een 1T CMD, echter.
  • Geheugen fabrikanten en overklokkers verwijzen meestal naar het geheugen timings in dezelfde volgorde als hierboven vermeld. Bijvoorbeeld, kunnen sommige low-latency geheugen aangeven CL2 2-2-5 recht op een sticker op de module zelf. Wat geheugen (zoals TCDD) kunnen anders worden beoordeeld op verschillende snelheden, zoals lage timings van 2-2-2-5 op PC3200 (200 Mhz DDR400) en hogere timings van 3-4-4-8 op PC4400 (275 Mhz DDR550 ). Veel geheugenmodules niet CMD adverteren dus je reviews moet controleren vóór de aankoop om een ​​idee te krijgen als het zal draaien op 1T.
 11. 11
  Kies uw geheugen chip kwaliteit. Er zijn veel fabrikanten van individuele geheugenchips (zoals Samsung, Winbond, Hynix) en ook fabrikanten van geheugenmodules (zoals Corsair, Kingston, OCZ) die chips van andere bedrijven gebruiken om hun modules te maken. Geheugenchips zijn getest en "weggegooid" door de fabrikant volgende productie en vervolgens verkocht aan andere bedrijven om de modules te maken. Sommige chipfabrikanten (zoals Samsung, Geil) maken ook hun eigen modules.
  • Geheugenchips komen in veel verschillende smaken, dus er zijn een paar dingen om op te letten. BH5, of meer specifiek, Winbond BH-5 chips zijn bijna legendarisch geworden in de overklok liefhebber wereld voor hun capaciteit om bij lage latency timings, zelfs bij hoge snelheden, zij het met de volgende een extreme hoeveelheid spanning.
  • Recenter zijn bedrijven genomen met BH5 gebaseerde UTT chips overklokkers behoeften te voldoen. Sommige mensen hebben veel geluk gehad met modules gemaakt met behulp van deze chips, maar wees ervan bewust dat de UTT aanduiding betekent dat de chips kwam ongeteste van de fabrikant.
  • Wanneer het geheugen fabrikanten hebben een wafel gekomen van de lijn die om wat voor reden niet voldoet aan de specificatie, in plaats van schroot het hele stuk ze vaak (afhankelijk van de marktvraag) verkoop van de chips als UTT en het is aan de module fabrikant vervolgens te testen de chips en bepalen of ze geen goed. Aangezien deze komen uit ten minste een gedeeltelijk defect wafer, kan niet worden gezegd met zekerheid dat de chips alle extra spanning kan nemen en snelheden mensen gooien naar hen. In ieder geval, zowel UTT en BH5 gebaseerde modules zijn meestal alleen goed tot ~ 225 Mhz onder een spanning op de meeste moederborden, dwz 2,85-2,9 volt. Veel DFI moederborden zijn in staat om het leveren van meer dan 3 volt naar het geheugen, tot en zelfs met inbegrip van 4 volt! Als u niet beschikt over een DFI bord, kunt u kijken op OCZ DDR Booster te zien of het compatibel is met uw moederbord. Voor vele boards de Booster geeft je 3,4-3,8 volt beschikbaar.
  • De Samsung TCDD is een ander type van de chip die heeft gevangen de laatste tijd, en kan alleen maar overtreffen de BH-5 voor "Koning van de Memory Hill", omdat het kan draaien op strakke timings op standaard snelheden, losse timings bij veel hogere frequenties, en doesn 't vereisen veel meer dan de voorraad spanning om het draaiende te houden.
  • De meeste systeemgeheugen van vandaag is van de TSOP ras, of Thin Small Outline pakketten, in plaats van BGA (vaker te vinden op videokaarten) of Ball Grid Array. De namen hebben te maken met de manier waarop de chips zijn gemaakt en hoe zij hechten aan de printplaat van de geheugenmodule.
 12. 12
  Problemen met athlon 64 overklokken. Hoewel eerdere stappen van deze gids was niet processor-specifieke, de hierboven beschreven procedures gelden voor Socket A overklokken dan de laatste A64 chips. Er zijn enkele belangrijke verschillen die het vermelden waard om u te helpen het meeste uit uw Socket 754 of 939 processor zijn.
  • Ten eerste, is de A64 niet echt een FSB of front side bus snelheid per se. De term FSB betrekking op de frequentie van de verbinding tussen de CPU en Memory Controller. Op een Athlon XP-chip zou kunnen zijn 133, 166 of 200 (effectief 266, 333 of 400 DDR) afhankelijk van het model. Maar de Geheugenstuurschakeling wordt geïntegreerd in de processor op een chip A64 en loopt dus met dezelfde snelheid als de CPU. Er is een verbinding met de Northbridge op het moederbord echter zogenaamde Hypertransport Link, die ofwel 800 Mhz kan (effectief 1600) op Socket 754 of 1000 MHz (effectief 2000) op Socket 939. Nu de Hypertransport verbindingssnelheid wordt bepaald uit de basis HTT snelheid van 200 (aangeduid als CPU Frequency deze BIOS boven) maal de HT Vermenigvuldiger (getoond als HT Frequency hierna) is standaard 4x op S754 en S939 van 5x.
  • Het is heel belangrijk om te onthouden om lager de HT Multi als je het verhogen van HTT. Idealiter u wilt proberen om de algehele verbindingssnelheid dicht te houden om de standaard 800 of 1000 zo gaat veel boven deze zullen leiden tot instabiliteit. Er zijn gevallen waarin iemand klaagt ze kunnen meer dan 220-230 HTT op hun overklokken en denken dat ze bijgevuld uit het geheugen of CPU niet krijgen. Hadden ze verminderde de HT Multiplier met een stap meer ze kans zouden hebben gevonden dat ze konden blijven gaan hoger op de HTT.
  • Het principe achter de CPU Multiplier is hetzelfde voor A64, maar nu ze verwijzen naar het als de FID of Frequency ID. Als je de basis HTT frequentie te nemen en deze vermenigvuldigen met de FID je eindigt met de snelheid die de CPU draait op. Helaas met A64 processors, alleen de standaard multi-en lager is ontgrendeld en beschikbaar voor gebruik. Sommige BIOS zal half-stappen op het FID, maar deze is aangetoond dat zowel oorzaak instabiliteit of zelfs niet werken helemaal niet, dus het is best om gewoon stok met de volledige multi's. FX chips hebben alle multipliers ontgrendeld, zodat deze kan zowel hoger of lager dan de fabrieksinstellingen worden aangepast. In tegenstelling tot de AXP-systemen, met A64 is het niet zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de FSB blijft synchroon met de snelheid van het geheugen. Terwijl benchmarks zal een lichte stijging verblijft met een verhouding van 1:1 te tonen, gaat asynchroon is niet ten koste gaat om de prestaties die het ooit was. Gezien de hoge snelheden beschikbaar zijn voor moderne S754 en S939 processors en moederborden, is het een goede zaak dat het geheugen verdelers kunnen worden geïmplementeerd.
  • Spreken van memory dividers, dit is een andere instelling die soms verwart mensen. Hoewel het idee van het geheugen verhoudingen of verdelers bestaan ​​al een tijdje, werden AMD gebruikers altijd verteld niet om ze te gebruiken. Nu dat we ze kunnen gebruiken moeten we begrijpen dat de exacte verhouding verandert enigszins, afhankelijk van de CPU-multiplier die u gebruikt. De reden hiervoor is de geheugencontroller ingebouwd in de processor, elke verdeler gebruikt houdt rekening met de CPU Multiplier berekening van de verhouding.
  • Zie de grafiek die laat zien wat de verschillende instellingen voor het geheugen divider in BIOS zal resulteren inch De getallen in de bovenste rij komen overeen met de snelheid geheugen in het BIOS. Sommige moederborden hebben alleen standaard JDEC snelheden beschikbaar, zoals 200, 166, 133 en 100 terwijl anderen de beursgenoteerde "tussenin" snelheden kunnen hebben. Het getal tussen haakjes naast de geheugensnelheid geeft de hypothetische verhouding voor die geselecteerde instelling. Bijvoorbeeld, om het geheugen draaien op 166 we beginnen door het nemen van de basis frequentie van 200 en vermenigvuldig dat met de verhouding van 5/6 en we krijgen 166,66 precies. Zoals hierboven vermeld, de ratio van een factor van de CPU Multiplier, dus we moeten kijken naar de rij aangegeven door de vermenigvuldiger wordt gebruikt.
  • Bijvoorbeeld, een 3000 + "Venice" voorraad Multi is 9x, dus als je naar beneden komen om die rij, dan bewegen over de rij om de 166 geheugenkolom u vindt dat de verhouding die voor deze instelling daadwerkelijk zal worden 9/11 in plaats van de 5/6 zoals bovenaan aangegeven. De 9/11 verhouding levert een geheugensnelheid van 163,63 die dicht, maar niet helemaal hetzelfde als wat het moet zijn voor een echte 166 snelheid. Dit is geen probleem, maar gewoon iets om in de gaten.

Tips

 • De meeste videokaarten aankan kleine overlocken met stock koeling, high-end kaarten (8800 GTX) kan heel hoog gaan op luchtkoeling maar kan waterkoeling bij hoge kloksnelheden nodig.
 • Gebruik niet een OEM-computer, moederbord, geheugen of CPU. Alleen gebruik moederborden, RAM, etc die je hebt gekocht zoals ze zijn stabieler.
 • Het krijgen van een achtergrondkennis van de besproken informatie zal u helpen deze gids beter te begrijpen.
 • Dit zal de praktijk nemen om met succes te doen.
 • Als je weinig vertrouwdheid met overklokken, lees eerst.

Waarschuwingen

 • Dit kan de garantie van uw computer te vervallen, afhankelijk van de fabrikant. Sommige merken, zoals EVGA en BFG nog steeds eer de garantie zelfs nadat het apparaat is overgeklokt.
 • Overklokken met spanning toeneemt zal de levensduur van uw hardware te korten.
 • Je moet een goed koelsysteem voor ernstige overklokken.
 • Overklokken van je hardware kan te veel beschadigen of breken uw hardware.
 • Overklokken zal uw levensduur van de batterij verkorten.
 • Het merendeel van de computers die door Dell (met uitzondering van de XPS-lijn), HP, Gateway, Acer, Apple, etc, kan niet worden overgeklokt, omdat de mogelijkheid van het veranderen van de FSB en CPU voltages is niet beschikbaar in de bios.