Wkunl

Hoe maak je een wikipedia artikel te schrijven

Wikipedia is een web-based encyclopedie die iedereen kan aanpassen, vergelijkbaar met de meeste Wiki's. Met meer dan 3 miljoen artikelen in alleen al de Engels taal, Wikipedia 's werelds grootste Wiki.

Stappen

Hoe maak je een wikipedia artikel te schrijven. Inloggen / registreren.
Hoe maak je een wikipedia artikel te schrijven. Inloggen / registreren.
  1. 1
    Beginnen. Ga naar Wikipedia's Main pagina of, als u wilt uw artikel te schrijven in een andere taal dan Engels, bezoek de internationale pagina en klik op uw taal.
  2. 2
    Zoeken. Ten eerste, moet u een zoekopdracht te doen om te zien of het artikel al bestaat - als de jouwe is een populaire of bekende onderwerp, de kans groot dat het al bestaat. In het vak, typ uw woord (en) (bv "onderwater tennis") en druk op Enter.
  3. 3
    Resultaten. Indien een artikel over het onderwerp al bestaat, zal het artikel tot nu gekomen, indien een dergelijke artikel bestaat, zal u een lijst met zoekresultaten te krijgen. Controleer deze lijst - het kan zijn dat uw artikel is geschreven onder een iets andere koers. Als u een artikel dat is niet degene die je zojuist hebt getypt in worden gestuurd, controleer dan de bovenkant van de pagina. Het kan zijn dat uw zoekterm was een omleiding naar een ander artikel, wat betekent dat je het kan maken als een stand-alone artikel.
  4. 4
    Denken. Als er geen artikel bestaat en u een artikel wilt maken, eerst jezelf de volgende vragen:
    • Is het een waardevol onderwerp voor een encyclopedie artikel?
    • Is het opmerkelijk (zal iemand anders ooit de moeite om dit te lezen)?
    • Is het verifieerbaar (zijn er andere verwijzingen naar het elders op het internet of in boeken)?
    • Als het antwoord 'nee' op een van deze, hoeft het artikel niet maken. Artikelen die niet opmerkelijk of verifieerbaar zijn, worden verwijderd, en al je harde werk met zich mee.
  5. 5
    Creëren. Als een 'Create dit artikel' link is zichtbaar op de zoekpagina, klikt dat. Zo niet, kijk onder waar staat: 'Search' - het zal zeggen (bv) "U heeft gezocht naar Underwater tennis" Klik op de link van de titel die u hebt getypt in - dus klik op onderwater tennis. Klik vervolgens op "Start de Underwater tennis artikel"
  6. 6
    Inloggen / registreren. U kunt Wikipedia-artikelen bewerken zonder een account, maar om een artikel uit het niets creëren, heb je een account. Klik op "Log in of maak een account". Als je een account hebt, log dan in nu. Zo niet, klik dan op "Create one". Typ jezelf een gebruikersnaam en wachtwoord (tweemaal), en klik op "Maak account". Ervan uitgaande dat niemand anders heeft uw naam genomen al, moet je account succesvol worden gemaakt en u kunt nu uw artikel. Anonieme gebruikers kunnen ook een artikel door het indienen artikelen voor creatie -systeem, maar het zal niet verschijnen als een artikel tot een geregistreerde gebruiker goedkeurt.
  7. 7
    Vind pagina in de gebruikersruimte. De ruimte voor het schrijven van het artikel voordat u ze publiceert is jouw gebruikerspagina. Ga naar Gebruiker: (uw gebruikersnaam hier) / (uw artikel naam hier), waar u kunt bewerken. Klik op het tabblad 'create'.
  8. 8
    Beginnen met het schrijven. Je moet nu een grote lege doos waar moet u uw artikel te schrijven. Schrijf een korte inleiding (een sectie 'lead' genoemd), en dan het hoofdgedeelte van uw artikel. Maak er een redelijke lengte, en informatief (zie Tips en Wikiformatting, hieronder). Als u klaar bent, klikt u op de 'knop Opslaan'.
  9. 9
    Nagelezen. Uw artikel werd nog niet gepubliceerd! Hebben een goed te lezen, op zoek naar spelling of grammaticale fouten. Als u tevreden bent met het, klik op het tabblad 'move'. Verwijder de 'User: (uw gebruikersnaam hier) /' beetje dus alleen de naam van het artikel blijft. Nu heb je een nieuw artikel! Overweeg voordracht het voor Wist u dat. U kunt dit doen door het intikken van WP: DYK in uw zoekvak en de instructies daar gevestigd.

Tips

  • Remain onpartijdige - een artikel over hoe vreselijk een bepaalde voetbalploeg is hoort niet in een encyclopedie. Maar statistieken en feiten zijn toegestaan, zolang ze zijn bewezen en waarheidsgetrouw. Wikipedia staat niet toe dat bijvoorbeeld "The X 's zuigen", maar je kan bijvoorbeeld "The X's zijn niet scoorde een enkel punt in het hele seizoen van 1998" of langs de lijnen. Maar je moet citeren uw bronnen en dubbele controle dat deze bronnen zijn bekende en betrouwbare.
  • Gebruik Wikiformatting (zie hieronder) om uw artikel er goed uitzien.
  • Maak uw artikel een redelijke lengte: streven naar meer dan 1500 tekens te DYK (wist u) voorbij, maar minder dan 5000 woorden. Als artikel te kort is, kan worden samengevoegd met een ander artikel, als het artikel te lang is, kan worden gesplitst.

Wikiformatting

Putting in:

  • koppen tussen twee gelijken tekens, bijvoorbeeld: == Hello there ==;
  • onderverdelingen tussen drie gelijken tekens, bijvoorbeeld: === Hello there ===;
  • cursieve tekst tussen twee aanhalingstekens (NIET dubbele aanhalingstekens) - bv. '' Hallo '' maakt: Hello there;
  • vetgedrukte tekst tussen drie aanhalingstekens - bv. '' 'Hallo' '' maakt: Hello there;
  • bold "en" cursieve tekst tussen vijf aanhalingstekens - bv. '' '' 'Hallo' '' '' maakt: Hello there;
  • interne link in een Wikipedia titel tussen verdubbeld vierkante haakjes (spelling en caps), bijvoorbeeld:
    • [[Hello there]] zou het Wikipedia artikel verwijzen: "Hallo daar";
      • [[Say Hello]] in een Google-artikel zou koppelen aan: Zeg hallo en
  • Externe web-koppeling gehele URL tussen enkele vierkante haakjes (spelling en interpunctie) - bijv. [http://www.hello-there.com] (met "http://") zal een link naar de webpagina op. In principe zijn externe links opgezet als interne links, maar met een set haakjes, en een ruimte in plaats van een | afscheider;
  • "Blok streepje" van ongenummerde lijn of paragraaf, zet een dubbele punt (:) begin de lijn (2 dubbele punten = dubbele streepje) eigenlijk slaat lijnen;
  • bullet points, gebruik dan een ster (*) elke lijn te beginnen;
    • Meer bullet points binnen een lijst met opsommingstekens, gebruik dan een dubbele ster (**) elke lijn te beginnen
    • (Dat hier werd uitgevoerd en boven bijvoorbeeld).
      • Derde niveau bullet points binnen een lijst met opsommingstekens, gebruik dan een drievoudige ster (***) elke lijn te beginnen
      • (Dat hier werd uitgevoerd en boven bijvoorbeeld).
  • Opmerking: een extra "Enter" tussen opsommingstekens, betekent "ster"-lijnen niet verstoren die lijst.
    • Maar, dat zou een genummerde lijst verstoren... Zie de opmerking aan het einde van de sectie nummering.

Automatische wikinumbering:

  1. genummerde lijst, zet een hekje (#) elke lijn te beginnen.
  2. plaats een nieuwe genummerde lijn, staking "Enter" waar u wilt dat de lijn en zet een hekje (#) en schrijf je tekst en het zal automatisch hernummeren onder alle lijnen. Dat is de basis van nummering!
  3. (Dat hier werd uitgevoerd en boven bijvoorbeeld).
  4. "Extraatjes", zie hieronder:
    • bullet point lijst binnen de belangrijkste genummerde lijst, zet een hash en een ster (# *) elke lijn te beginnen
    • (Dat hier werd uitgevoerd en boven bijvoorbeeld).
  5. Om extra lege regels als hierboven toe te voegen voordat de opsommingstekens sub-lijst, en ook hieronder voor de ingesprongen genummerde lijst gebruik <br> aan het einde van de lijn voor waar extra lijnen worden gewenst.
  6. Om een ​​genummerde lijst in de belangrijkste genummerde lijst te doen:
    1. zet een dubbele hekje (# #) Begin elke regel
    2. (Dat hier werd uitgevoerd en boven bijvoorbeeld).
      1. Derde niveau nummering zet een triple hekje (# # #) Begin elke regel
      2. (Dat hier werd uitgevoerd en boven bijvoorbeeld).
  7. Opmerking: Als je een extra "Enter" tussen twee genummerde lijnen, wordt de lijst opnieuw beginnen nummering op nummer een, dus dat is de reden waarom <br> plaats van wordt gebruikt "Enter" om lege regels toevoegen.
    • "Br" betekent regeleinde (aan de lijn te breken en ga naar de volgende regel), zodat een aantal van hen zal een aantal lege regels...
    • Gebruik deze extra opmaak voor een goede reden om niet voor de lol.

Waarschuwingen

  • Erken dat Wikipedia is een sociale groep, met potentiële commissie-stijl onderhandelingen om informatie aanvaard; als iemand krijgt een slechte houding, zal de informatie die vrijwel zeker worden afgewezen. Wikipedia kan soms meer over consensus dan over de waarheid: als de meerderheid van de mensen beschouwen iets vals te zijn, het kan krijgen geschrapt, zelfs als je weet dat het waar is.
  • Doe niets oncontroleerbare niet schrijven - bijvoorbeeld een nieuw woord dat alleen u en uw vrienden gebruiken. Beheerders zullen uw artikel controleren, en als het niet verifieerbaar, wordt het verwijderd.
  • Soms, de bezwaren tegen nieuwe informatie in Wikipedia worden gerationaliseerd censuur, en het kan krijgen geschrapt. Wikipedia moet worden begrepen door de massa's; indienen hoogst intellectueel of gespecialiseerde artikelen kunnen worden genoemd ijdelheid en loopt het gevaar van "casting paarlen voor de zwijnen" en uw artikel kan zijn zwaar bewerkt, of in extreme gevallen, verwijderd.
  • Bijvoorbeeld de resultaten van de lokale school festival - Leg niets opmerkelijk niet schrijven. Het is saai en niemand zal ooit om het te lezen, en een beheerder zal het als ijdelheid verwijderen.
  • Doe niets dat overtredingen auteursrechten niet schrijven - dit is inclusief het gebruik van afbeeldingen van het internet. Je kunt het in je eigen woorden en geef de bron als referentie voor belangrijke informatie of om een citaat uit een citaat te geven.
  • In sommige gevallen is het beter om een ​​externe entiteit schrijf uw artikel. Dit is te wijten aan het feit dat een derde partij kunnen meer ongeïnteresseerd en schrijven in een meer neutrale en objectieve manier. Daarnaast Wikipedia editors streven naar wat genoemd wordt de Neutral Point of View [npov]. De artikelen moeten encyclopedische worden in stijl en moet niet een voor of tegen standpunt over het onderwerp. Met andere woorden, het doel in Wikipedia schrijven is aan onpartijdige blijven, net als een traditionele encyclopedie artikel. "Document-en Technical Writing Services, Gnosis Kunst [http://www.gestograma.net/ gestograma s]
  • Probeer niet opnieuw te maken een verwijderd voorwerp, tenzij je een goede reden - zoals als het artikel niet juist eerder was gedaan, maar nu je het goed doet - anders wordt het weer verwijderd, en u kan worden geblokkeerd door een admin voor het doen van bewerkingen die zijn niet bevorderlijk voor de belangen van Wikipedia. Pagina's kunnen ook worden verwijderd als zij eerder per consensus werden geschrapt.
  • Schrijf niet geen origineel onderzoek. Je kan zijn Albert Einstein, maar niet iets op Wikipedia totdat iemand anders publiceert het. Ook op die manier is het niet aan te raden om een ​​artikel te schrijven want je hebt een belangenconflict (COI).